Úton az asztali méretű elektrongyorsítók felé

2018. június 28., 15:57

Június 21-22 között hat intézmény részvételével rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete az „International Workshop on Terahertz-Driven Accelerators” című rendezvényét, melyen a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás úttörői osztották meg egymással tapasztalataikat.

A rendezvényen többek között részt vett a közel 60-as Hirsch-index-szel rendelkező Franz X. Kärtner, a DESY kutató professzora is, aki az AXIS-projekt vezetőjeként olyan terahertzes impulzus alapú berendezés kísérleti megvalósításán dolgozik, melynek a végcélja, hogy költséghatékonyan lehessen előállítani viszonylag nagy energiájú attoszekundumos impulzusokat. A berendezésben az elektronok gyorsítását és az attoszekundumos impulzusok keltését egyaránt terahertzes impulzusokkal valósítják majd meg.

A PTE TTK Fizikai Intézet kutatóinak jelentős szerepe van abban, hogy ez ma lehetséges. Dr. Hebling János, a pécsi Fizikai Intézet professzora még 2002-ben állt elő és valósította meg az úgynevezett döntött impulzusfrontú terahertzkeltést. Ennek eredményeként ma már több mint tízmilliószor akkora energiájú terahertzes impulzusokat tudunk előállítani, mint korábban, és ez teszi lehetővé a töltött részecskék terahertzes impulzusokkal történő gyorsítását.

A PTE TTK Fizikai Intézet hosszú távú stratégiai célja a terahertzes impulzusokkal történő részecskegyorsítás kísérleti megvalósítása. Az intézetben folyó kutatásokban jelenleg négy vezető kutató, három posztdoktor és közel tíz PhD és MSc hallgató vesz részt.

A rendezvényen a TTK Fizikai Intézetének és a PTE-MTA Nagy Intenzitású Terahertzes Kutatócsoportjának munkatársain kívül képviseltették magukat a DESY, a Karlsruhei Technológiai Intézet, a Lancasteri Egyetem, a Manchesteri Egyetem, a Paul Scherrer Intézet, valamint az ELI-ALPS kutatói is.

Az eseményt követő értékelésen dr. Almási Gábor, a pécsi Fizikai Intézet igazgatója kiemelte, hogy a workshop maximálisan teljesítette célját, mely nem csupán egymás munkáinak mélyebb megismerését jelenti, hanem egy későbbi közös nemzetközi projekt elindításának lehetőségét is. Ebben minden intézet és kutatócsoport tudása legjavát nyújtva olyan úttörő eredményeket ér el, mely jelentős hatással bírhat a nemzetközi tudományos élet egészére.

A két napos rendezvénynek a siklósi Hotel Castello adott otthont. A rendezvény lebonyolítására az EFOP-3.6.2-16-2017-00005 számú „Ultragyors fizikai folyamatok atomokban, molekulákban, nanoszerkezetekben és biológiai rendszerekben” című pályázat adott lehetőséget.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben