Sikeres szereplés a XXXV. OTDK Sport és FiFöMa Szekcióiban

2021. április 12., 16:29

A hatályos járványügyi intézkedéseknek megfelelően a 2021. évi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi, valamint a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekciója az online térben, április 6-9. között került megrendezésre. A Természettudományi Kar mind a négy intézete képviseltette magát és szép eredményekkel „tértek haza”.

Testnevelés- és Sporttudományi Szekció

Sporttudományi és Testnevelési Intézet képviseletében induló 29 hallgató 30 pályamunkával négy I., négy II., négy III. helyezést és 5 különdíjat hozott el. Ezzel a nagyszerű eredménnyel, a valamennyi résztvevő egyetem közötti rangsorban, a legtöbb első hellyel, a legtöbb helyezéssel, valamint a legtöbb különdíjjal a legsikeresebben szereplő egyetem lettünk! Az összesített végeredményhez hozzájárultak a PTE ETK indulói is egy I. helyezés, egy II. helyezés és 5 különdíjas eredménnyel – ezúton gratulálunk nekik is!

I. helyezett

 • Csala Dávid: Az anabolikus ablak jelentősége a testösszetétel változásában (Témavezető: Dr. Wilhelm Márta)
 • Gáspár Balázs: Ismert és váratlan ellenállás alkalmazásának bemelegítő hatása a quadriceps femoris izom propriocepciójára és erőkifejtésének szabályozására (Témavezetők: Dr. Váczi Márk, Sebesi Balázs)
 • Maretics Dalma: Az iskolai bántalmazás hatásai és a sporttal szembeni attitűd kapcsolata (Témavezető: Dr. Prisztóka Gyöngyvér)
 • Varga Mátyás: A csípőízületi abduktorok funkcionális és izolált bemelegítésének hatása a térdvalgusra (Témavezető: Dr. Váczi Márk)

II. helyezett

 • Fésüs Ádám: A csípőízületi abduktorok fáradásának hatása az unilaterális felugrás neurokinematikájára (Témavezető: Dr. Váczi Márk)
 • Knopf Szandra: A fizikai teljesítőképesség vizsgálata középiskolás diákok körében (Témavezető: Dr. Atlasz Tamás)
 • Molnár Marcell István: Sport és „egészségtelen” szponzoráció (Témavezető: Dr. Marton Gergely)
 • Tuba Máté: Attitűdvizsgálat a fogyatékosságról és a fogyatékossággal élők sportjáról (Témavezető: Vass Lívia)

III. helyezett

 • Ludmány László: Különböző típusú szájmaszkok viselésének hatása 13-15 éves fiatalok kardio-respiratórikus rendszerére fizikai aktivitás közben (Témavezető: Dr. Atlasz Tamás)
 • Kertai Bendegúz: Koherenciaérzet és veszélyhelyzetben való életmentési hajlandóság összefüggésvizsgálata egyetemi hallgatók körében (Témavezetők: Dr. Prisztóka Gyöngyvér, Dr. Tóth Ákos)
 • Krasznai Rudolf: A vízilabdázók testösszetételi és fittségi összehasonlítása posztok szerint (Témavezető: Dr. Wilhelm Márta)
 • Varga András: A sportmotiváció és a személyiségdimenziók összefüggésének vizsgálata kézilabdázók körében (Témavezetők: Dr. Paic Róbert, Jánosa Gergely)

Különdíjasok

 • Bartha Milán: A magyarországi amatőr labdarúgás csapaton belüli kommunikációjának komplex elemzése (Témavezető: Dr. Marton Gergely)
 • Ivusza Patrik: Proprioceptív tréning során alkalmazott randomizált és blokkosított ingerek akut hatása az egyensúlyozó képességre (Témavezető: Dr. Váczi Márk)
 • Laufer Gergely: A döntéshozatal mechanizmusának jellemzői sportoló és nem sportoló egyének körében (Témavezető: Dr. Paic Róbert)
 • Molnár Ákos: A tánc hatásának vizsgálata a szociális és érzelmi kompetenciák fejlődésében (Témavezető: Dr. Prisztóka Gyöngyvér)
 • Varga András: Személyiségtípusok hatása a sportolók mentális állapotára COVID-19 fertőzést követően (Témavezetők: Dr. Kemenesi Gábor, Dr. Paic Róbert)

További előadóink: Faragó Diána, Fodor Marcell, Gard Richárd, Gyenis Martin, Hopka László, Klézl Tamás, Kovács Krisztián, Máté Ákos, Pfefferkorn Laura Jane, Rohonczyné Fucin Szilvia Mária, Sarus Tamás, Schmidt Mátyás, Varga Tamás.

Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció

Fizikai Intézet

A Fizikai Intézet másodéves BSc és tanárszakos hallgatói, Illés Gergő (BSc), Sarkadi Balázs Róbert (BSc) és Mészáros Anna (fizika-matematika tanár) „Terahertzes impulzusok előállítása mikrostrukturált lítium niobát kristályban” címmel adtak be közös pályamunkát Dr. Tóth György egyetemi adjunktus témavezetésével. Az elért eredményekről a kutatócsoport hallgatói 15 percben számoltak be az online konferencia optika tagozatában. Az előadást követően a szakmai zsűri elnöke, Dr. Varjú Katalin (ELI-Alps tudományos igazgatója) kiemelte a téma fontosságát, valamint a dolgozat és az előadás szakszerű felépítését.

Az április 9-ei záró rendezvényen ismertették a szekció eredményét, mely szerint a Pécsi Tudományegyetem csapata első helyezést ért el.

Földrajzi és Földtudományi Intézet

Németh Gergő I. helyezett lett a Tájkutatás- és Geomorfológia Szekcióban (témavezető: Prof. Dr. Lóczy Dénes és Dr. Gyenizse Péter)

Különdíjat vehetett át:

 • Farkas Beáta (témavezető: Dr. Fábián Szabolcs Ákos) Szerkezeti- és üledékföldtan Szekció
 • Buzsáki Réka (témavezető: Dr. Trócsányi András) Településfejlesztés, településföldrajz Szekció
 • Orsós György (témavezető: Dr. Reményi Péter) Politikai- és Történeti Földrajz Szekció
 • Soltész Emese (témavezető: Dr. Gyenizse Péter) Geoinformatika- és Távérzékelés Szekció

További résztvevőink:

 • Müller Fanni, Közlekedés-és gazdaságföldrajz Szekció
 • Kovács Gabriella, Településfejlesztés, településföldrajz Szekció

Matematikai és Informatikai Intézet

Tornyi Tamás, Matematika BSc szakos hallgató vett részt az OTDK-n. Dolgozatának címe: Konvexitás vizsgálata metrikusterekben Voronoi partíciók alapján (Témavezetők: Dr. Eisner Tímea, Dr. Schipp Ferenc).

Találkozunk 2023-ban „hazai pályán”, a Pécsi Tudományegyetemen!

Valamennyi díjazottnak és indulónak, valamint a témavezető kollégáknak ezúton is gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben