A Nők a Tudományban 2021-ben is sikeresek

2021. március 1., 12:58

Immár második alkalommal, az online tér nyújtotta lehetőségeket kihasználva, nagy érdeklődés mellett rendezte meg a „Women in Science” nemzetközi konferenciát február 11-én a Nők a Tudományban – Nők nehezített pályán csapata.

A PTE Természettudományi Kar „Nők a Tudományban – Nők nehezített pályán” projekt koordinátorai a 2020-as első alkalommal rendezett „Nők a Tudományban” konferencia sikerén, valamint a Nők nehezített pályán online rendezvénysorozat során kapott visszajelzések alapján 2021. február 11-én a Nők és Lányok a Tudományban Világnap alkalmából második alkalommal rendezték meg a „Women in Science” nemzetközi konferenciát. A hét különböző tudományterületről és a világ több pontjáról érkező előadók prezentációit több, mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel. A hallgatóság az ország különböző tudományos műhelyeiből, országhatárokon túli kutatóintézetekből, civil szektorból és versenyszférából „érkezett”. A konferencia minden évben nyitottságot tükröz, hiszen több szemszögből mutatja be a nők tudományban betöltött szerepét, annak változását, a karrier-munka-család háromszögben történő kiegyensúlyozott jelenlétet és sikeres életpályákat, amelyek motivációként is szolgálhatnak a fiatal kutatói pályát választó, illetve pályaválasztás előtt álló hölgyek számára.

A konferencia célja kettős, egyrészt a szervezők és a program gazdái szeretnének nemzetközi kontextusban képet adni a hölgyek tudományban betöltött szerepéről, emellett a természettudományos- és műszaki pályán sikeres hölgyek példájának bemutatásával hangsúlyozni, hogy a sztereotípiákkal ellentétben ma már nem léteznek kimondottan férfi- és női szakmák, hiszen nem a neme teszi tudóst, hanem a kitűzött és elért célok és eredmények. Ebből rögtön következik a rendezvény másik célja is, miszerint a tudományos életben való előrehaladásnál érdemes különválasztani a férfi és női életpályák alakulását, ezáltal újra gondolni a feltételrendszerek alakulását.

Ebben a meghívott előadók aktív partnernek bizonyultak, hiszen a hazai és a nemzetközi tapasztalataikat is az érdeklődők elé tárták. A vendégek között nem kisebb nevek szerepeltek, mint Dr. Balázsi Katalin a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) elnöke, Dr. Ősz Katalin a PTE TTK Kémiai Intézet docense, Dr. Lipták Katalin a Miskolci Egyetem dékánhelyettese, nemzetközi porondról pedig Dr. Fábry Éva a European Centre of Women and Technology elnöke, Dr. Novák Tamás TéT diplomata, Dr. Mócsy Ágnes atomfizikus a Pratt Institute-ból és Dr. Ari Csilla neurobiológus, a NASA aquanautája is örömmel tett eleget a meghívásnak.

A 2021-es esztendőben is társszervezőként a Nők a Tudományban Egyesületet kérte fel a Nők a Tudományban – Nők nehezített pályán négy tagú csapata (Némethné Dr. Somogyi Ildikó, Jerkovicsné Stefán Klára, Jenák Ildikó és Regényi Lilla), így a szervezet elnöke, Dr. Balázsi Katalin fizikus előadásával indult a konferencia programja, aki bemutatta a NaTE céljait, programjait, újkeletű vállalásait, hosszú távú stratégiai céljait és a PTE Természettudományi Karával való együttműködés fókuszpontjait.

Dr. Ősz Katalin a PTE TTK Kémiai Intézet docense mutatta be eddigi pályáját, számos tapasztalatát megosztotta az szép számú érdeklődővel. Dr. Lipták Katalin kutatási területének egyike a nők munkaerőpiaci helyzetének vizsgálata, így egy összefoglalóval és számos kiragadott érdekességgel igyekezett figyelemfókuszba helyezni a kérdéskört. A nap második felében a külföldön élő magyar kutatók és vezető beosztású tudósok hívták fel a figyelmet és helyezték középpontba a hölgyeket és a hölgyek tudományos pályáján felmerülő problémaköröket. Dr. Fábry Éva, mint egy nemzetközi szervezet elnöke hangsúlyozta a hosszú távú célokat, a tudományban betöltött, hölgyekhez kapcsolódó munkakörök és szerepkörök változásának lehetőségeit, rávilágított hiányosságokra és kiemelt számos olyan nemzetközi tekintetben is példaértékű tevékenységet, amelyek példaként szolgálnak, hosszú távú együttműködések alapjait jelenthetik. Dr. Novák Tamás tudományos és technológiai szakdiplomata saját kutatási és munkaköri tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

Dr. Mócsy Ágnes atomfizikus lenyűgöző, inspiráló, egyedi stílusával, sokszínű tudományterületeket és művészeteket is ötvöző, utánpótlásnevelésre fókuszáló egyéniségével teljesen más kontextusba helyezte, más aspektusból közelítette a konferencia alapvető mondanivalóját. Dr. Ari Csilla neurobiológus akadályokkal tűzdelt, sikeres pályájának csomópontjaival, az önmagunkba vetett hit és elszántság fontosságával mutatta be sokszínű életét. Iránymutatásával és példaértékű lelkesedésével méltóképp és útravalókkal tarkítva zárta a Women in Science 2021 konferenciát.

Az egész napos rendezvény online platformját a MS TEAMS biztosította. A rendezvényről rögzített felvételek némi utómunkát követően a projekt Youtube-csatornáján (Nők Tudományban PTE TTK) elérhetők lesznek. A teljes projektről, a hozzá kapcsolódó rendezvényekről Facebook és Instagram oldalakon tájékozódhatnak.

Találkozzunk 2022-ben a Women in Science konferencián a PTE centenáriumi év keretében!

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.
Bővebb információk »

Rendben